bomenkap

Bomenkap A2 Best – Boxtel

Langs de A2, tussen Best en Liempde, staat over een lengte van ruim 3 kilometer een rij statige populieren. De populieren zijn in slechte conditie en moeten in verband met de veiligheid gekapt worden. Via Optimum, aan wie onlangs het onderhoud van de A2 is gegund, voert de bomenkap uit. 

Bij de storm op 18 januari waaiden er al een paar bomen om en kwamen op de A2 terecht. Tussen 26 en 28 maart 2018 zijn de 53 meest onveilige exemplaren gekapt. Eind dit jaar start de kap van de resterende circa 1700 bomen. De bomenkap zal in totaal zo’n 2000 kuub hout opleveren.

Herplant en bestemming hout
Deze bomen zijn 30 jaar geleden aangeplant als verwijzing naar de traditie van de klompenmakers in de regio. Het verloren gegane groen zal in de komende jaren worden herplant. De bestemming van het hout is nog onzeker. Doel is te komen tot een uitkomst die niet alleen de veiligheid maar ook het landschapsbeeld ten goede komt. Binnenkort gaat Rijkswaterstaat om tafel met de gemeenten Boxtel en Best en met natuur- en belangenorganisaties om te praten over de herplant van nieuwe bomen en de bestemming van het gekapte hout.

Bouwprojecten in de regio
De coöperatie Peppelhout uit Vught maakt zich sterk om het hout van de bomen te hergebruiken in bouwprojecten in de regio. Op hun website doen zij een oproep aan architecten, bouwbedrijven en andere coöperaties om projecten aan te melden. Het initiatief wordt ondersteund door diverse houtverwerkende bedrijven in de regio en het Nationaal Landschap Het Groene Hart.

Kansrijk project: houten gebouw langs de A2
Een van de meest kansrijke projecten is Dutch Mountains, een houten gebouw aan de A2 bij Veldhoven, ontworpen door Studio Marco Vermeulen, dat in 2021 gebouwd kan worden. Rijkswaterstaat gaat onderzoeken of het vrijkomende hout van voldoende kwaliteit is om te gebruiken voor dit project.

Omroep Brabant maakte er dit nieuwsitem over: