proefsluiting 1

Proefsluiting coupure Diefdijk

In de avond en nacht van vrijdag 30 op zaterdag 31 augustus 2019 voert Via Optimum, in opdracht van het Waterschap Rivierenland en Rijkswaterstaat, een proefsluiting uit van de coupure in de Diefdijk in de A2 ter hoogte van Everdingen. Vanwege de werkzaamheden vinden er afsluitingen en omleidingen plaats.

De A2 doorsnijdt de Diefdijk tussen knooppunt Everdingen en knooppunt Deil. Je rijdt er misschien achteloos doorheen, maar deze doorgang (ook wel coupure genoemd) van de A2 door de Diefdijk heeft een belangrijke functie voor Nederland. Een coupure is een opening in een dijk, die bij hoogwater wordt dicht gezet. De Diefdijk is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en is een primaire waterkering. De waterkering voorkomt dat de Randstad onder water loopt als er langs de grote rivieren in Gelderland een dijk doorbreekt.

Waarom een proefsluiting?

Het Waterschap Rivierenland en Rijkswaterstaat oefenen regelmatig of het sluiten van de coupure goed verloopt en of alle materialen in goede staat verkeren. De sluiting van de kering gebeurt met 3 betonnen balken die dwars over de rijbanen op elkaar worden gelegd. Op elkaar gestapeld zijn zij even hoog als de rest van de Diefdijk. De balken zijn 30 meter lang en 1 meter hoog en zijn voorzien van rubberen strips voor een waterdichte afsluiting. Een balk weegt ongeveer 75 ton. De balken liggen opgeslagen op het viaduct die de twee zijden van de Diefdijk met elkaar verbindt. Twee telescoopkranen zorgen ervoor dat ze één voor één vanaf het viaduct worden opgestapeld.

Animatie over de Diefdijk:

Uitvoering door Via Optimum

Voor Rijkswaterstaat voert de Combinatie Via Optimum – een samenwerkingsverband tussen Dura Vermeer en Van Doorn Geldermalsen – de proefsluiting uit. Het werk is onderdeel van het prestatiecontract Midden Nederland Zuid.

IMS, de zusteronderneming van Van Doorn Geldermalsen, coördineert de proefsluiting van begin tot einde. IMS heeft de voorgaande keren deze calamiteit ook gecoördineerd. Van de proefsluiting in 2015 werd onderstaande film gemaakt.

De proefsluiting is een indrukwekkend spektakel en kan publiek trekken. Toeschouwers zijn welkom op de speciaal hiervoor ingerichte spottersplaats nabij de VIS-Kazemat Diefdijk Zuid. Parkeren is mogelijk langs de Stokvisweg in Culemborg. Catering. Er zijn geen sanitaire- en regenvoorzieningen (zoals paraplu’s of schuilplaatsen) aanwezig.

Proefsluiting 2015

Afsluitingen en omleidingen:

Van vrijdag 30 augustus tot zaterdag 31 augustus 2019 vinden de volgende afsluitingen plaats:

A2 tussen knooppunt Deil en afrit Everdingen (12) richting Utrecht
Vrijdag 30 augustus 23.00 uur tot zaterdag 31 augustus 06.00 uur
• Verkeer wordt bij knooppunt Deil omgeleid via de A15 richting Gorinchem om bij knooppunt Gorinchem de A27 op te gaan richting Utrecht.

Verbindingswegen van A15 Gorinchem en Nijmegen naar A2 richting Utrecht
Vrijdag 30 augustus 22.00 uur tot zaterdag 31 augustus 06.00 uur• Verkeer wordt bij knooppunt Deil omgeleid via de A15 richting Gorinchem om bij knooppunt Gorinchem de A27 op te gaan richting Utrecht.

Opritten Geldermalsen (15), Beesd (14) en Culemborg (13) van de A2 richting Utrecht
Vrijdag 30 augustus 21.00 uur tot zaterdag 31 augustus 06.00 uur• Verkeer wordt omgeleid via de A2 richting ’s-Hertogenbosch en volgt bij knooppunt Deil de A15 richting Gorinchem om bij knooppunt Gorinchem de A27 op te gaan richting Utrecht.

Afritten Geldermalsen (15), Beesd (14), Culemborg (13) en Everdingen (12) van de A2 richting Utrecht
Vrijdag 30 augustus 23.00 uur tot zaterdag 31 augustus 06.00 uur• Verkeer wordt omgeleid via afrit Geldermalsen (30) op de A15. Verkeer richting Culemborg volgt vervolgens de N833. Verkeer richting Beesd volgt de N327.Ook is het pompstation en de verzorgingsplaats Lingehorst langs de A2 afgesloten.Gele borden ter plaatse geven de omleidingsroutes aan.

Onderliggend wegennet
De Diefdijk is vanwege de proefsluiting afgesloten tussen vrijdag 30 augustus 21.00 uur en zaterdag 31 augustus 06.00 uur. Bewoners zijn hier per brief over geïnformeerd.Door onvoorziene omstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld. De reservedatum voor de proefsluiting is gepland in de nacht van 6 op 7 september 2019.